7 λόγοι για τακτική συντήρηση της ιστοσελίδας σας

Στη σημερινή εποχή, το να έχει κάποιος μια ιστοσελίδα είναι περισσότερο ανάγκη παρά πολυτέλεια. Ένας ιστότοπος είναι η ψηφιακή παρουσία μιας επιχείρησης και σημαντικό κομμάτι προώθησης της επωνυμίας. Όπως μια μηχανή όμως χρειάζεται τακτική συντήρηση για να λειτουργεί σωστά, έτσι και μια ιστοσελίδα, πρέπει να ελέγχεται και να συντηρείται, με σκοπό τη μέγιστη επίδοση και ασφάλεια.

Παρακάτω ακολουθούν 7 λόγοι που θα πρέπει να συντηρείτε την ιστοσελίδα σας.

Συντήρηση ιστοσελίδας

Θετική εμπειρία χρήστη

Οι ιστότοποι γίνονται όλο και πιο περίπλοκοι και οι προσδοκίες των χρηστών αυξάνονται. Η διατήρηση ενός ενημερωμένου ιστότοπου, θα βοηθήσει τους πελάτες σας να παραμείνουν αφοσιωμένοι και χαρούμενοι. Η προσθήκη νέου και ενδιαφέροντος περιεχομένου, που ανανεώνεται τακτικά, θα κάνει τους επισκέπτες τις ιστοσελίδας να επιστρέφουν ξανά και ξανά για να δουν το νέο υλικό.

Διατήρηση μίας φρέσκιας εμφάνισης

Οι τάσεις στη σχεδίαση ιστοσελίδων, τόσο σε τεχνικό επίπεδο όσο και σε αισθητικό επίπεδο, αλλάζουν συνεχώς. Έαν οι επισκέπτες αντικρύζουν ένα παρωχημένο site, που πιθανόν δεν λειτουργεί σωστά κι έχει ξεπερασμένα γραφικά, δεν θα επιστρέψουν στον ιστότοπο και θα έχουν αρνητική εικόνα για την επιχείρηση σας.

Μειωμένος κίνδυνος λαθών

Είναι αναμενόμενο να εμφανίζονται κάποια σφάλματα στην ιστοσελίδα σας, όπως το να λείπει μια εικόνα, να μην λειτουργεί ένας σύνδεσμος ή να υπάρχουν ελλιπείς πληροφορίες. Με την τακτική συντήρηση του site, μειώνονται οι πιθανότητες να υπάρχει κάποιο λάθος που θα δυσαρεστήσει τους επισκέπτες.

Βελτιωμένη απόδοση μηχανών αναζήτησης

Αν μια ιστοσελίδα δεν συντηρείται τακτικά, είναι απίθανο να εμφανιστεί στα πρώτα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης. Αν εμφανίζεται στη δεύτερη σελίδα, σημαίνει ότι χάνετε πιθανούς πελάτες. Δεν πρέπει να αγνοείτε το παραμικρό σφάλμα στην ιστοσελίδα σας, επειδή μπορεί να οδηγήσει έμμεσα ακόμα και σε μειωμένες απολαβές. Η συντήρηση και το φρέσκο περιεχόμενο, βοηθάνε στην αυξημένη επισκεψιμότητα και την αφοσίωση των χρηστών.

Ισχυρή ψηφιακή παρουσία

Η συντήρηση του site, η προσθήκη νέου υλικού και η εμφάνιση του στις πρώτες θέσεις στις μηχανές αναζήτησης, όπως αναφέραμε παραπάνω, συνιστά μία ισχυρή παρουσία στο internet. Οι χρήστες θα επισκέπτονται την ιστοσελίδα σας και θα είναι πιο πιθανό να την προτείνουν και σε άλλους. Μία καλή ιδέα είναι να έχετε ποικιλία στο περιεχόμενο, όπως blog, video και infographics και στη συνέχεια να τα κοινοποιείτε στα social media.

Βελτιωμένη ταχύτητα

Σε κανέναν δεν αρέσει να περιμένει να φορτώσει ένας ιστότοπος. Ακόμα κι αν έχετε κάποιες εκπληκτικές πληροφορίες ή προϊόντα στην ιστοσελίδα σας, οι αργοί χρόνοι φόρτωσης της σελίδας, μπορεί να κάνει τους επισκέπτες να εγκαταλείψουν το site πριν καν φορτωθεί. Για να επιταχύνετε τον χρόνο φόρτωσης, είναι ζωτικής σημασίας να προσδιορίσετε ποια προβλήματα προκαλούν την επιβράδυνσή της.

Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την απόδοση του ιστότοπου, όπως το μέγεθος των αρχείων, ο χρόνος απόκρισης του διακομιστή και πολλά άλλα. Ευτυχώς, μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης, όπως η μείωση μεγέθους των εικόνων, η ελαχιστοποίηση του κώδικα και ο συνδυασμός αρχείων CSS. Αυτή η συνεχής διαδικασία είναι ένα ζωτικό μέρος της συντήρησης.

Βελτιστοποιώντας τον ιστότοπό σας, συμπεριλαμβανομένης της ενημέρωσης του λογισμικού και του καθαρισμού άχρηστων αρχείων και αρχείων πολυμέσων, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι οι χρήστες θα έχουν γρήγορη πρόσβαση στον ιστότοπό σας. Αντίθετα, ένα αργό site, φανερώνει αντιεπαγγελματισμό.

Αυξημένη ασφάλεια

Η τακτική συντήρηση βοηθά στην αντιμετώπιση των τρωτών σημείων ασφαλείας, προστατεύοντας σας από πιθανές απόπειρες εισβολής και μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης.

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ιστοσελίδων δυσκολεύονται να αφιερώσουν χρόνο και πόρους για την τακτική συντήρηση τους. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε τη σημασία της τακτικής συντήρησης για τη διασφάλιση της βέλτιστης ασφάλειας του ιστότοπου.

Αυτές οι συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν:

  • Χρησιμοποιείστε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης. Να τους αλλάζετε συχνά και να χρησιμοποιείτε διαφορετικούς κωδικούς πρόσβασης για κάθε πλατφόρμα.
  • Ενημερώστε το λογισμικό για να παραμένετε ενημερωμένοι με τις πιο πρόσφατες λειτουργίες. Ελέγξτε για ενημερώσεις εβδομαδιαία ή μηνιαία.
  • Ελέγξτε όλες τις σελίδες και τις λειτουργίες και επιδιορθώστε τυχόν κενά ή ενημερώστε τα πρόσθετα (plugins).

Συμπέρασμα

Η συντήρηση είναι αναπόσπαστο στοιχείο για τη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας και της εμφάνισης μιας ιστοσελίδας. Η προστασία από τους διάφορους κινδύνους ασφαλείας, είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι οι επισκέπτες θα έχουν μια θετική εμπειρία όταν επισκέπτονται τον ιστότοπό σας.

Αν μέχρι τώρα δεν δίνατε ιδιαίτερη σημασία στη συντήρηση, τώρα είναι η ώρα να το κάνετε, ξεκινώντας ένα τακτικό πρόγραμμα ελέγχου και συντήρησης της ιστοσελίδας σας.