3 πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε για τη δημιουργία μίας ιστοσελίδας

Πήρατε την απόφαση να αποκτήσετε τη δική σας ιστοσελίδα. Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να σκεφτείτε τα στοιχεία που θα κάνουν την σελίδα σας εύχρηστη και φιλική προς το χρήστη. Τα τρία πιο σημαντικά πράγματα που θα πρέπει να προσέξετε είναι η εμφάνιση, η λειτουργικότητα και η χρηστικότητα.

Computer design

Εμφάνιση

Όταν κάποιος περιηγείται στο internet, το πρώτο πράγμα που αντικρύζει σε έναν ιστότοπο είναι η αισθητική του, η εμφάνισή του. Για το λόγο αυτό, οι σχεδιαστές ιστοσελίδων συχνά δίνουν περισσότερη βαρύτητα στην ανάπτυξη του οπτικού κομματιού και συχνά καταλήγουν να το παρακάνουν. Το χρώμα είναι εξαιρετικά σημαντικό θέμα στο web design και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσθέσει ένταση στην ιστοσελίδα σας, να δώσει μια συγκεκριμένη ατμόσφαιρα καθώς επίσης και για να επισημανθούν κάποια τμήματα του site. Με μία γρήγορη ματιά σε μια ιστοσελίδα, μπορείτε περίπου να καταλάβετε ποιο είναι το περιχόμενο της. Όπως σχηματίζουμε μία άμεση εικόνα για έναν άνθρωπο απο την εμφάνισή του, τον τρόπο που συμπεριφέρεται κτλ, το ίδιο συμβαίνει και με τις ιστοσελίδες κρίνοντας από τους χρωματικούς συνδυασμούς και τη λειτουργία των διάφορων στοιχείων. Γενικά είναι εύκολο να καταλάβουμε αν μία σελίδα είναι εμπορική, προσωπική, αν απευθύνεται σε μικρά παιδιά κλπ.

Χρησιμοποιήστε το χρώμα για να δώσετε έμφαση στα σημαντικά τμήματα της ιστοσελίδας σας. Τα γραφικά είναι πολύ σημαντικά όταν δημιουργείτε την σελίδα σας αλλά θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι οι εικόνες είναι σχετικά μικρές σε μέγεθος, ώστε να μην επιβραδύνουν το χρόνο φορτώματος. Σκοπός των γραφικών δεν είναι να μπερδέψετε τους επισκέπτες σας. Μια καλή αρχή για τον σχεδιασμό ενός website είναι να διατηρήσετε τη διάταξη και την εμφάνιση απλή και ξεκάθαρη. Δώστε μια ευχάριστη ροή στο περιεχόμενο.

Λειτουργικότητα

Να είστε συγκρατημένοι στη χρήση γραφικών, όπως πχ φωτογραφίες μεγάλης ανάλυσης ή animation, γιατί αυτό εμποδίζει τη λειτουργικότητα και πάρα πολλά γραφικά μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ταχύτητα φόρτωσης της κάθε σελίδας. Ακόμη και αν ο ιστότοπος σας αποτελείται από μόνο μία σελίδα, μπορεί να χρειαστούν αρκετά λεπτά για να φορτώσει, αν περιέχει πολλές εικόνες και οπτικά εφέ. Εάν ένας χρήστης δεν ικανοποιηθεί από την ιστοσελίδα σας, τότε το πιθανότερο είναι να την κλείσει παρά να περιμένει να φορτώσει. Αν προκείται για το website της επιχειρησή σας ή για ένα e-shop, οι πωλήσεις σας θα μειωθούν εφόσουν οι επισκέπτες -και πιθανοί πελάτες σας- απογοητεύονται από τη σελίδα σας.

Ευχρηστία

Η ευχρηστία είναι το πιο σημαντικό για τους χρήστες που επισκέπτονται μία ιστοσελίδα. Παρά το γεγονός ότι η εμφάνιση παίζει μεγάλο ρόλο, θα πρέπει επίσης η πλοήγηση να είναι απλή και ξεκάθαρη, ιδιαίτερα για τους νέους επισκέπτες. Αν οι επισκέπτες δεν μπορούν να βρουν αυτό που χρειάζονται, είναι πιθανό να επιλέξουν κάποιο άλλο site, ως εκ τούτου, να είστε σίγουροι ότι όλες οι απαιτούμενες πληροφορίες βρισκόνται στο σωστό σημείο.

Η χρήση ενός σωστού μενού πλοήγησης βοηθάει τους χρήστες να μη χαθούν όταν αφήνουν την αρχική σελίδα. Μπορεί επίσης να αυξήσει τον χρόνο περιήγησης, δεδομένου ότι δεν θα απαιτείται η χρήση του κουμπιού επιστροφης στην αρχική. Γι αυτό το λόγο θα πρέπει να έχετε ένα μενού πλοήγησης σε κάθε σελίδα του δικτυακού σας τόπου. Έχει παρατηρηθεί, ότι οι περισσότεροι από τους επισκέπτες αναζητούν το μενού πλοήγησης κάτω από το λογότυπο ή στην αριστερή πλευρά της σελίδας. Τοποθετώντας το μενού πλοήγησης σε αυτές τις θέσεις μπορείτε να βελτιώσετε σημαντικά τη χρηστικότητα του site.