8 βασικές συμβουλές για ένα επιτυχημένο blog

Όλοι έχουν κάτι να πουν, κάτι να μοιραστούν με αυτόν τον κόσμο. Το διαδίκτυο έχει γίνει ένα μέσο έκφρασης για πολλούς ανθρώπους κι ένας πολύ δημοφιλής τρόπος είναι τα blogs. Όμως η έλλειψη βασικών γνώσεων μπορεί να είναι πρόβλημα για κάποιον που θέλει να ξεκινήσει το δικό του ιστολόγιο. Παρακάτω ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές για ένα επιτυχημένο blog.

Blogging

Τακτικές ενημερώσεις

Να είστε συνεπείς και να μην παραμελείτε το ιστολόγιο σας. Ενημερώστε τους τακτικούς επισκέπτες σας όταν ανεβάζετε νέο περιεχόμενο, μέσω newsletter. Γράφοντας μία νέα ανάρτηση μπορεί να είναι μια πολύ απλή διαδικασία ή αρκετά πολύπλοκη ανάλογα με την έκταση και το ύφος των καταχωρίσεων του blog σας.

Βάλτε σαφείς και καθορισμένους στόχους

Προσπαθήστε να είστε όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένοι όπως:
– Να αποκτήσετε μερικές εκατοντάδες συνδρομητές σε δυο-τρεις μήνες
– Συγκεκριμένη ποσοστιαία αύξηση της επισκεψιμότητας
– Να είστε στην κορυφή των αποτελεσμάτων αναζήτησης για τις λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποιείτε

Θα πρέπει να βρείτε το σωστό περιεχόμενο για να επηρεάσετε θετικά το κοινό σας. Είναι σημαντικό να μετατρέψετε τους επισκέπτες του blog σας σε τακτικούς αναγνώστες.

Αποφύγετε τις καθημερινές δημοσιεύσεις

Ενώ, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, είναι καλό να δημοσιεύετε τακτικά νέο περιεχόμενο, δεν θα πρέπει ωστόσο να το παρακάνετε. Ακόμα κι αν έχετε χιλιάδες ιδέες, κρατήστε σημειώσεις και μοιραστείτε τες σταδιακά. Οι υπερβολικές πληροφορίες ίσως κουράσουν τους αναγνώστες σας.

Αλληλεπίδραση

Απαντήστε σε όλα τα σχόλια στο blog σας, το συντομότερο δυνατόν. Θα πρέπει να υπάρχει αλληλεπίδραση με τους αναγνώστες σας και να ενθαρρύνετε την επικοινωνία. Όταν αφιερώνετε χρόνο στους επισκέπτες του ιστολογίου σας για να απαντήσετε στις ερωτήσεις τους ή να τους λύσετε κάποια απορία, να είστε σίγουροι ότι το εκτιμούν και αυξάνονται έτσι οι πιθανότητες να σας επισκέπτονται ξανά και ξανά.

Εκμεταλλευτείτε τα social media

Είναι σημαντικό να μοιραστείτε το περιεχόμενο του blog σας στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το facebook, το twitter κτλ, τα οποία αποτελούν πλέον ισχυρά εργαλεία διαφήμισης και προώθησης. Με αυτό τον τρόπο, οι αποδέκτες σας θα αυξηθούν κατακόρυφα.

Οι τίτλοι πρέπει να είναι ελκυστικοί

Χρησιμοποιήστε έναν ελκυστικό τίτλο για να τραβήξετε το ενδιαφέρον των επισκεπτών σας. Μην χρησιμοποιείτε κοινότυπες εκφράσεις ή λέξεις εντυπωσιασμού καθώς συχνά έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Προσπαθήστε να βρείτε έναν τίτλο που προκαλεί την περιέργεια και παρακινεί τον αναγνώστη να συνεχίσει να διαβάζει παρακάτω.

Χρησιμοποιήστε πολλά μέσα

Προσθέστε φωτογραφίες, βίντεο, μουσική ή οτιδήποτε άλλο προσθέτει ενδιαφέρον στο blog σας. Το απλό κείμενο μερικές φορές τείνει να γίνει κουραστικό και βαρετό. Όπως λέει και η γνωστή παροιμία, μία εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις. Φροντίστε όμως οι φωτογραφίες και τα video που θα χρησιμοποιήσετε να είναι υψηλής ποιότητας, διαφορετικά ο αναγνώστης σας ίσως απογοητευτεί.

Εμφάνιση

Η εμφάνιση του blog σας είναι το κλειδί για την επίτευξη υψηλού επιπέδου αναγνωστών. Ένας καλός τρόπος για να διατηρήσετε τους επισκέπτες σας, είναι ένας ελκυστικός σχεδιασμός. Σημειώστε ότι η πρώτη εντύπωση για τον επισκέπτη που έρχεται για πρώτη φορά στο blog σας είναι ζωτικής σημασίας για να επανέλθει ή να προσθέσει τη διεύθυνση σας στα αγαπημένα του. Μπορείτε να πάρετε ιδέες από άλλα, ήδη δημοφιλή blogs, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα τα αντιγράψετε. Είναι σημαντικό, το δικό σας blog να αντανακλά την προσωπικότητά σας ή την εταιρεία σας, εφόσον το χρησιμοποιείτε για επαγγελματικούς σκοπούς.