6 κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε για τη σχεδίαση ιστοσελίδων

Blogging

Να είστε ξεκάθαροι

Η πρώτη εντύπωση δημιουργείται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Ένα όμορφο οπτικό αποτέλεσμα δεν είναι αρκετό. Θα πρέπει επίσης να αξιοποιήσετε τη δύναμη της απλής γλώσσας. Στην αρχική σελίδα του Facebook, για παράδειγμα, υπάρχει το μήνυμα: “Το facebook σας βοηθάει να συνδέεστε και να μοιράζεστε πράγματα με τους ανθρώπους στη ζωή σας”. Τι θα μπορούσε να είναι πιο σαφές από αυτό;

Κάντε το απλό

Το internet είναι γεμάτο με αποτυχημένες ιστοσελίδες. Κάντε τη δική σας εύχρηστη και λειτουργική και θα δημιουργήσετε δυνατούς δεσμούς με τους επισκέπτες σας. Είναι ζωτικής σημασίας να δώσετε βαρύτητα στο τεχνικό κομμάτι και να λειτουργούν όλα όπως πρέπει. Να έχετε εναν κατανοητό τρόπο πλοήγησης και ένα γρήγορο τρόπο για τους επισκέπτες να μοιράζονται το περιεχόμενο του site σας με τους φίλους ή τους συναδέλφους τους.

Εκμεταλευτείτε τις μηχανές αναζήτησης

Είναι εξαιρετικά σημαντικό το site σας να εμφανίζεται στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης. Διαφορετικά χάνετε πολλούς πιθανούς επισκέπτες. Γι αυτό το λόγο, βεβαιωθείτε ότι έχετε προσθέσει ένα χάρτη πλοήγησης (site map) και ότι δεν έχετε ξεχάσει τα title tags, τα head tags και την περιγραφή του ιστότοπου σας. θα πρέπει πάντα να αναζητείτε τρόπους για να βελτιώσετε την κατάταξή της σελίδας σας στις μηχανές αναζήτησής.

Να ξέρετε ποιοι είστε

Απαλλαγείτε από την τυπική ορολογία και τις έτοιμες φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο internet. Μάθετε να είστε ο εαυτός σας και να επικοινωνείτε με τους online πελάτες σας. Μη χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο απλά για να πουλήσετε τα προϊόντα σας. Προσπαθείστε να δημιουργήσετε μία κοινότητα και να προσφέρετε εξαιρετική εξυπηρέτηση πελατών. Το twitter και το facebook θα σας βοηθήσουν να είστε σε συνεχή επαφή με τους πελάτες σας.

Η δύναμη του κινητού

Όχι πολύ καιρό πριν, το σερφάρισμα από το κινητό φαινόταν πολύ προχωρημένο για μερικούς. Αυτό δεν ισχύει πλέον. Η online παρουσία σας θα πρέπει να είναι προσβάσιμη και από εκεί. Έχετε δύο επιλογές. Μπορείτε να κάνετε την ιστοσελίδα σας να προσαρμόζεται στη συσκευή του χρήστη ή να δημιουργήσετε δύο εκδοχές του site σας, μία για τον υπολογιστή και μία για τα smartphone. Αφού έχετε καλύψει τα βασικά, να παρακολουθείτε τις μετρήσεις του site σας και αν έχετε υψηλή επισκεψιμότητα από χρήστες κινητών, ίσως να πρέπει να σκεφτείτε να αποκτήσετε τη δική σας εφαρμογή κινητού.

Παρακολουθήστε το και βελτιώστε το

Μην παραμελείτε το site σας. Βάλτε στόχους για την επίδοση της ιστοσελίδας και μόλις την δημοσιεύσετε, αρχίστε να παρακολουθείτε τα αποτελέσματα. Η δωρεάν υπηρεσία Google Analytics μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτό. Να μελετάτε τις εβδομαδιαίες εκθέσεις επιδόσεων για να δείτε πως χρησιμοποιούν οι χρήστές το site σας. Να προσπαθείτε πάντα να παρέχετε στον χρήστη την καλύτερη δυνατόν εξυπηρέτηση.